12 Kasım 2010 Cuma

SİL BAŞTAN (KEN GRIMWOOD)

  "Hayatınızı tekrar, tekrar ve tekrar yaşamak zorunda kalsaydınız..." İşte bu kitap bize bu sorunu cevabını vermeye çalışıyor. Sil Baştan; aslında biraz aşkı, biraz ölümü ele almış ve okuyucu da sonsuz bir merak uyandırmayı bu sayede başarmış. Yazar; akıcı bir dil kullanmış, fakat kitap ilk okunmaya başladığında kendini fazlaca tekrar ediyor gibi gözükebiliyor. Ancak, okudukça hiç de öyle olmadığını aksine merak duygusunun çok yüksek olduğu göze çarpan ilk detay oluyor.
  43 yaşındaki Jeff Winston hayatını tekrar tekrar yaşamak zorunda kalan insan.. Heyecanını yitirdiği evliliği ile geleceği olmayan işi arasında sıkışıp kalmıştır ve hiç beklenmedik bir anda ölüverir. Hayata tekrar gözlerini açtığında ise takvimler 1963 yılını göstermektedir. O sabah 18 yaşında üniversite yatakhanesinin duvarlarına bakarak uyanır. Herşey eskisi gibidir.. Tek bir fark dışında Jeff geleceği avucunun içi gibi bilmektedir. Yalnız bilmediği tek şey neden hayatını tekrar tekrar yaşamak zorundadır? Bu sorunun cevabı aslında kitabın gizli yerlerinde okuyucuya hissettirilmeden verilmiştir. Jeff tekrar yaşadığı bir hayatında kendi gibi hayatını tekrar yaşamak zorunda kalan Pamela diye biriyle tanışır. İşler bu tanışmayla değişir. Onlar kendilerini önceden bildikleri hayatta ki kötü giden olayları değiştirmeye adar. Ve en sonunda bunu yapamayacaklarını anladıklarında hayatlarını tekrar yaşamak zorunda kalmazlar.
  Bana göre kitap ciddi anlamda ilgi uyandıran, sıradışı ve oldukça sürükleyiciydi. Zaman kavramını ve doğasını irdeleyen bunu yaparken de biz insanların aslında zamanını ne kadar boş yere geçirdiğinin kısaca gösterimiydi. Son olarak, ben kitaptan etkilendim, size de okumanızı öneririm ve etkileneceğinizin de garantisini verebilirim.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder