12 Kasım 2011 Cumartesi

İKİ CAMİ ARASINDA AŞK / MÜRVET SARIYILDIZ

İki cami arasında aşk, Mihrimah ile Sinan'ın anlatıldığı bir aşk romanıdır. Yazar bu eserini Ağustos 2011 de yayımlamıştır. Kitap basit bir dille yazılmış ve aşkı konu almıştır. Mimar Sinan Prut savaşı esnasında Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultana aşık olur. Ordu Prut nehri'ni tüm uğraşlarına rağmen geçememektedir, çünkü su o kadar hızlı akmaktadır ki bir köprüye ihtiyaç vardır. Fakat, tüm mimarların uğraşına rağmen yapılan köprüler her defasında yıkılmaktadır. En sonunda Mimar Sinan'ın aklına bir fikir gelir ve ay yüzlü meleğini oradan kurtarıp, onun kahramanı olmak ister. On üç günde köprüyü yapar ve bu yolla Mihrimah sultan'ın dikkatini çeker. Payitahta döndüğünde ona olan ilgisini belli eder ve onunla evlenmek istediğini dile getirir. Yalnız önlerinde büyük problemler vardır. Öncelikli olarak Sinan ile Mihrimah arasında otuz yaş fark vardır. Bunun dışında Hürrem sultan ( Mihrimah'ın annesi) taht yarışında olduğundan onun Sinan ile evlenmesine müsaade etmez ve O'nu Rüstem paşa ile evlendirmeye karar verir. Bu anlamda Sultan Süleyman'ı da ikna eder ve kızını hiç istemediği biriyle evlendirir. Mimar Sinan bu aşk için önce Üsküdar'daki Mihrimah sultan camiini yapar, daha sonra yaptığı hesaplamalarla Edirnekapı'da bir cami daha yapar. Mihrimah sultanın doğum günü olan 21 Mart günü Edirnekapı'daki caminin minareleri arasından güneş batarken, Üsküdar'daki caminin minareleri arasından ay'ın doğuşu görülmektedir. Sinan, Sultan'a duyduğu büyük aşkı büyük bir mimariyle birleştirmiştir. Ve Sinan bu eseleriyle "biz kavuşamadık ama bizden sonrakiler benim ona duyduğum aşkı konuşacak" demiş. Bu sırada Hürrem Sultan vefat etmiş, Sultan Süleyman bir savaş sonrasında vefat etmiş ve Mihrimah'ın eşi Rüstem de vefat etmiş. Tüm bunlara rağmen Mihrimah ve Sinan buluşamamış ama birbirlerini severek ölmüşler. Onlar ölmüş, fakat onların aşkı 21 Mart'ta Mihr (güneş) ve Mah (ay) birleşimiyle iki cami arasında hayat bulmaya devam etmektedir.

3 yorum:

  1. mihrimahın saray köşelerinde yürek burkan hikayesi.tarih romanları sevmediğim halde çok kolay ve zevkle okudum.akıllara ziyan bir kitap.ve yazar içinde hariha bir çıkış...
    kesinlikle okunmalı

    YanıtlaSil
  2. Bende yazarı bu romanıyla tanıdım, açıkçası basit ama okunası bir kitap ondan sonra çıkardıkları kitapları da takip ediyorum Aşk Mahal ve Antik Kentte Aşk.
    İyi ki İki Camiyi yazmış....

    YanıtlaSil
  3. eğer şimdi olan sevgilere aşk diyen varsa bu kitabı okusunlarda aşk nedir öğrensinler
    bir kitap okuacaksanız bunu okuyun da aşk nedir öğrenin

    YanıtlaSil